Vízhiányos vagy száraz bőr – tudod, mi a különbség?

Lézeres szőrtelenítés: mítoszok és tények
2018-08-26
5 dolog, amit érdemes tudnod a lézeres szőrtelenítésről
2018-09-06

Vízhiányos vagy száraz bőrA kettő valójában nem ugyanaz. Bár sokan egymás szinonimáiként használják a két kifejezést, mindkettő mást jelent, és nem felcserélhető.

A bőr a testünk legnagyobb szerve. Bent tartja a nedvességet, és megakadályozza a kiszáradást, ezért alapvető fontosságú, hogy vigyázzunk rá és megóvjuk a környezeti károktól.

A száraz bőr lehet vízhiányos, de a vízhiány nemcsak a száraz bőr esetében alakulhat ki. Ugyanakkor száraz bőr nem ugyanolyan, mint a vízhiányos, tehát a kettő egészen más ápolást is igényel.

A vízhiányos bőr azt jelenti, hogy nem jut elég víz a bőrünkbe. A száraz bőr pedig azt, hogy a bőrünk nem termel elég lipidsejtet, ami pedig véd minket a nedvesség elvesztésétől. Tehát ha valaki egyiktől vagy másiktól szenved, annak szüksége van némi erősítésre.

A száraz bőr pirosodik, viszket, érdessé válik és hámlik, szélsőséges esetben sebes lesz és kirepedezik. A vízhiányos bőrre inkább a fakó, matt megjelenés jellemző, ugyanakkor a száraz bőrre jellemző érdesség, húzódás is lehet tünete, ezért keverik sokan össze a kettőt, holott a zsíros bőrűek is ugyanúgy szenvedhetnek a vízhiánytól.

Az olajos vagy zsíros hidratáló krémek segíthetnek enyhíteni a száraz bőr okozta kellemetlenségeket, de ha vízhiány is áll a háttérben, akkor először muszáj hidratálnunk, vagyis a szervezetünkben lévő vízhiányt kell csökkentenünk.

A jelenlegi statisztikák szerint az emberek többsége nem iszik meg annyi vizet naponta, amennyit minimálisan kellene (8-10 pohár), ami azt jelenti, hogy a lakosság jelentős része vízhiányos állapotban van, ez pedig a bőrnek sem tesz jót.

Mit tehetsz a száraz vagy dehidratált bőr ellen?

Először is igyál elegendő vizet, ebből még soha semmi rossz nem származott.

Néhány érdekes adat az emberi test nedvességtartalmáról:

  • a felnőtt emberi test 60%
  • az agy és a szív 73%
  • a tüdő 83%
  • a bőr 64%

Ezen túl, ha úgy érzed, vízhiányos a bőröd, használj olyan bőrápoló termékeket, amelyek hilauronsavat tartalmaznak, mert ez a létfontosságú, természetes anyag védi és regenerálja a bőrt, mindemelett segít megőrizni víztartalmát is.

Ha pedig a száraz bőrűek csoportjába tartozol, olyan krémeket javasolunk számodra, amelyek természetes olajokat, gyümölcskivonatot (C-vitamin!), shea- és kakaóvajat, vagy akár méhviaszt tartalmaznak. Ezek szintén segítenek a bőrnek, hogy megtartsa a nedvességet, de csak azután, hogy gondoskodtál a megfelelő hidratáltságról.

A víz és a megfelelő bőrápolási termékek mellett érdemes a táplálkozással is rásegíteni: a tápanyagban gazdag, sok vizet tartalmazó gyümölcsök és zöldségek (dinnye, szilva, körte, uborka, zeller stb.) fogyasztása segíthet a bőr hidratálásában.

Ha nem vagy biztos benne, hogy vízhiányos vagy száraz a bőröd, valamint hogy mire van szüksége, fordulj szakemberhez! Tanácsadással és hidratáló arckezelésekkel is a segítségedre lehetünk!

NewTone Szépségstúdió | +36 30 355 5714 | info@newtonestudio.hu